life's like a box of chocolates, you never know which one you'll get
-Forest Gump

Friday, 30 September 2011

gentleman


amirah iffah azmay ada secret admirer,~OMG,OMD,++
whoa,awesome.haha.tapi taknak la.sbb aku dah jumpa dah mr.perfect aku.
so kepada you know who,SORRY.haha.sila baca bawah ini.surat minta maaf khas for you know who.

kau,not so bad-kau,intelligent of course-kau,suka tolong orang-kau,tinggi.HAHA-kau,sport pn terer-
tapi sorry..aku dah jatuh cinta dengan pakcik kaki panjang.

haha.siapa actually pakcik kaki panjang ni???
saya seorang sahaja yang tahu.

Thursday, 15 September 2011

what so ever.

assalamualaikum pembuka bicara.hai,hello,konichiwa,anyeong etc.amirah iffah di sini.ok first thing first entry ini saja je di post-kan utk membuang masa aku.HAHA.ketawa semua ketawa.lagi satu tujuan aku posting this thing adalah untuk mengeluarkan semua ketidakpuasan yang ada dalam hati aku ni.

YANG PERTAMA~~INDIVIDU KIDAL.
aku paling tak puas hati bila orang asyik fikir keburukan being a lefty.what the problem with all these people la~.the only thing yang korang semua ingat ialah orang kidal tulis or apa2 jela guna tangan basuh berak kan.cis.nampak sangat kunonya.aku pn lefty jugak.selalu orang tanya aku kenapa kau tulis guna tangan kiri,kenapa tangan kau pusing macam tuh.bla-bla-bla.meh sini aku cerita sikit pasal LEFT-HANDED ni dekat anda semua yang tak tahu pasalnya.

Definisi
Kidal bermaksud individu yang lebih cenderung menggunakan tangan kiri untuk. melakukan berbagai tugasan. 10 peratus dari 6.7 billion populasi di dunia ini adalah manusia yang kidal ( lefthanded ). Hubungan kidal dengan otak Secara amnya kidal juga bermaksud lebih menguasai otak di sebelah kanan. Ini adalah kerana otak kita berfungsi secara menyongsang iaitu otak sebelah kiri menguasai bahagian tubuh badan yg. di sebelah kanan dan otak sebelah kanan pula menguasai bahagian tubuh badan yg. di sebelah kiri. Otak sebelah kiri (cenderung menggunakan tangan kanan) menguasai kawalan pertuturan, bahasa, tulisan, lojik, matematik dan sains. Otak sebelah kanan (cenderung menggunakan tangan kiri) menguasai kawalan muzik, seni, kreativiti, tanggapan, emosi dan kebijaksanaan.Dengan penguasaan otak ini adalah dikatakan individu kidal lebih bijak dari segi kreativiti dan seni berbanding mereka yg. menggunakan tangan kanan.
brainorg
Hubungan kidal dengan otak
Secara amnya kidal juga bermaksud lebih menguasai otak di sebelah kanan. Ini adalah kerana otak kita berfungsi secara menyongsang iaitu otak sebelah kiri menguasai bahagian tubuh badan yg. di sebelah kanan dan otak sebelah kanan pula menguasai bahagian tubuh badan yg. di sebelah kiri.
Otak sebelah kiri (cenderung menggunakan tangan kanan) menguasai kawalan pertuturan, bahasa, tulisan, lojik, matematik dan sains.
Otak sebelah kanan (cenderung menggunakan tangan kiri) menguasai kawalan muzik, seni, kreativiti, tanggapan, emosi dan kebijaksanaan.Dengan penguasaan otak ini adalah dikatakan individu kidal lebih bijak dari segi kreativiti dan seni berbanding mereka yg. menggunakan tangan kanan.
Fakta menarik
1. Individu kidal cenderung merasa cemas ataupun malu dengan apa yang ingin dilakukan atau dikatakan.
Kajian dari Abertay University Skotlandia menemukan bahwa orang kidal cenderung lebih setuju dengan pernyataan seperti : “Saya khautir membuat kesalahan.” Mereka yang kidal juga sepakat dengan penyataan : “Kritik atau omelan membuat saya sedikit sakit hati.”. Dr Lynn Wright, yang menjalan kajian tersebut di Dundee, Skotlandia, percaya fenomena ini disebabkan adanya perbezaan bahagian otak antara orang kidal dan orang tangan kanan.
“Orang kidal cenderung lebih bimbang, sedangkan mereka yang memakai tangan kanan cenderung sedikit bergerak cepat. Pada orang kidal, bagian otak kanannya lebih dominan, dan inilah bagian yang sepertinya mengendalikan aspek negatif dari emosi. Mereka yang lebih banyak memakai tangan kanan, bagian otak kirinya lebih dominan,” jelas Lynn
TOKOH-TOKOH KIDAL
1. Presiden Amerika Syarikat
I. James A. Garfield (1831-1881) 20th
II. Herbert Hoover (1874-1964) 31st
III. Harry S. Truman (1884-1972) 33rd
IV. Gerald Ford (1913- ) 38th
V. Ronald Reagan (1911 – ) 40th
VI. George H.W. Bush (1924- ) 41st
VII. Bill Clinton (1946- ) 42nd
VIII. Barrack Obama 44th ( Mccain juga seorang kidal )
2. Tokoh ternama
v Aristotle (Ahli falsafah)
v Mahatma Gandhi (tokoh keamanan),
v Isaac Newton (saintis)
v Albert Einstein (saintis)
v Henry Ford Jr., (automobil)
KELEBIHAN DAN KEKURANGAN
1. Kesukaran bagi individu kidal:
Menulis didalam buku tebal (diari, buku laporan,dll ) akan menyukarkan individu kidal semasa menulis di bahagian kiri mukasurat kanan buku.Tulisan yang bermula dari kiri ke kanan juga merupakan salah satu faktor individu kidal menulis dengan gaya/cara yang unik sedikit.
Penggunaan peralatan lain tangan kanan; Gunting, senjata api (machine gun, alatan memanah, dll ), komputer (tetikus), peralatan dapur, dan lain-lain.
Kerusi meja (kerusi kuliah) ; Penggunaan meja kerusi meja di dalam kelas dicipta khusus untuk orang tangan kanan. Maka, individu yang kidal perlu mengiringkan sedikit badan sewaktu menulis agar tangan kidal dapat memanfaatkan setiap ruang meja yang ada.
Individu kidal dipercayai mempunyai kelemahan dalam aspek:
* Pengurusan
* Kesihatan
* Pendidikan
* Kerjarumah/surirumah
* Pelajar
2. Kelebihan bagi individu kidal:
Tulisan Arab:
· Menulis dalam tulisan jawi/arab lebih senang berbanding tulisan biasa.
Kreativiti:
· Individu kidal menggunakan otak sebelah kanan yang menguasai kawalan muzik, seni, kreativiti, tanggapan, emosi dan kebijaksanaan.
Kamera :
· Bentuk kamera SLR yang memerlukan kedua-dua belah tangan sedikit menyenangkan individu kidal. Tangan kidal/kiri akan digunakan untuk memegang lensa dan menyokong berat kamera tersebut. Oleh itu, mereka lebih cepat mengubah fokus kamera dan kamera dapat disokong dengan mudah.
“Adaptability:
· Because their world is dominated by right-handed products, lefties are much more easily adaptable to right-handed tools and utensils than righties are to left-handed products. This can be helpful if a lefty breaks his dominant arm and is temporarily unable to use it.”
Peperangan :
· Sewaktu peperangan zaman lampau,apabila dua individu bertemu,mereka akan saling memegang tangan kanan antara satu sama lain. Ini akan menunjukkan mereka tidak membawa senjata. Individu kidal sahaja yang dapat mengambil kesempatan memegang pedang di belakangnya.
· Kebanyakan pahlawan kidal terpaksa berlatih pedang dengan pahlawan tangan kanan. Oleh itu, mereka bersedia bertempur dengan pahlawan tangan kanan manakala majoriti pahlawan tangan kanan tiada persediaan menentang pahlawan kidal.
Individu kidal dipercayai mempunyai kelebihan dalam aspek:
a) Teknologi Maklumat
Bill Gates
b) Seni ( suara, lukis, pertahanan diri/peperangan )
Saidina Umar Al-Khattab
Julius Caesar,
Alexander the Great,
Napoleon Bonaparte dan Isterinya,
Leonardo Da Vinci
c) Musik dan hiburan
Michelangelo Buonaroti,
Beethoven
Selebriti
Oprah Winfrey
Amitabh Bachchan
Tom Cruise
Charlie Chaplin
Nicole Kidman
Marilyn Monroe
Angelina Jolie
Keanu Reeves
Sylvester Stallone
Asmawi bin Ani( Mawi )
Man Kidal
d) Sukan
Pelé -Edson Arantes do Nascimento (Bolasepak)
Diego Armando Maradona (Bolasepak)
Lieonel Messi (Bolasepak)
Rafael Nadal (Tenis)
John McEnro (Tenis)
Lin Dan (Badminton)
Valentino Rossi (Lumba motosikal)
Rumusan
1. Secara kasarnya sekitar 10-15% drp. penduduk dunia adalah kidal.
2. Orang kidal tidak semestinya mempunyai kedua ibubapa yg. juga kidal.
3. Menurut kajian tidak ada sesiapapun yg. dpt. mendefinasikan mengapa sesetengah individu itu dilahirkan kidal. Tidak ada gen yg. mengaitkan orang kidal dpt. dikenalpasti, tetapi ianya mempunyai kaitan didalam sesebuah keluarga.
4. Leonardo da Vinci menulis kesemua data peribadinya dari kanan ke kiri (seperti penulisan jawi) sehinggakan sesiapa yg. ingin membacanya terpaksa menggunakan cermin utk. menterjemahkan mesej-mesejnya.
5. Hari istimewa utk. orang kidal adalah Hari Kidal Sedunia yg. disambut pada 13 Ogos setiap tahun.(ni budaya orang barat-tak perlu ikut..huhu)
6. Lebih ramai lelaki yang kidal berbanding perempuan
7. Individu Kidal, Individu Elastik
Disebabkan individu kidal terpaksa menggunakan pelbagai barangan untuk orang biasa (tangan kanan), mereka terpaksa menyesuaikan diri dalam semua keadaan agar dapat menggunakan sesuatu kemudahan seperti orang bertangan kanan. Akhirnya, mereka dapat menyesuaikan diri dalam semua kerja walaupun dengan gaya kerja yang sedikit berbeza. Dan disebabkan itu juga menjadi faktor orang kidal hidup 9 tahun lebih pendek dari orang dengan tangan kanan secara puratanya.
Orang kidal pintar?
Memang ramai individu kidal yang tersohor tetapi kepintaran mereka bukan kerana kidal tetapi kerana mereka menggunakan 80%-90% otak. Mengikut pendapat aku, individu kidal bukan sahaja menggunakan otak kanan secara maksima,tetapi juga menggunakan otak kiri lebih banyak dari orang biasa yang menggunakan otak kanannya. Orang kidal menggunakan lebih banyak bahagian otak kerana secara ringkasnya mereka juga melakukan beberapa kerja menggunakan tangan kanan selain menggunakan tangan kiri mereka dan secara automatik mereka menggunakan kedua-dua belah bahagian otak lebih dari orang kebiasaan. Bukan semua kidal tu pandai tapi yang pasti, tak kira kidal atau tidak, kalau malas buat kerja.
Makan tangan kiri
Rasulullah saw bersabda, “Wahai anak, bacalah nama Allah dan makanlah dengan tangan kananmu, dan makanlah seterusnya dengan tangan kananmu.” (HR. Bukhori Muslim)
Pasal isu makan guna tangan kiri. Aku rasa ramai kidal pun makan dengan tangan kanan kecuali kalau guna sudu kan? Orang kidal ni selalu kena tegur kalau makan guna sudu. So, bagi orang kidal, makan la guna tangan je. Ikut sunah Nabi, dapat pahala lagi.
Wallahualam.
“only left-handed are in their right minds”

*so now you know kan.so lain kali bila nak cakap tuh jangan main BANTAI je.*

YANG KEDUA-HAMBA ALLAH S.W.T
aku dah meluat la dengar orang kutuk sana,kutuk sini,kutuk sinun.tahu tak orang yang kutuk orang lain ni sebenarnya tiada KEYAKINAN DIRI.sebab tula dia akan mengutuk orang lain just to feel good about themselves.ok aku buat statement sendiri yang memang aku pn macam korang tp please la jangan over sangat.pompuan yang gedik-gedik tu,apa orang gelar "bitch".ya.betol kot.haha.sebenarnya aku serius jijik dengan korang.well entah la kenapa,mungkin sebab attitude korang kot.wei tolongla ubah diri anda semua,dah nak akhir zaman dah pon.and lagi satu yang aku tak suka is korang suka ckp kasar and bullshit macam nak tunjuk gangster sangat la.

YANG KETIGA-BENDA-BENDA
something yang orang sekarang suka cakap,*lucah-lucah*.apa yang best sangatnya.serius la aku faham benda tu semua tapi what the point utk cakap semua tu.maksiat la semua tu.bangga la sangat.everyday,"wei tau tak semalam aku dengan si polan ni ......blablabla".wei cakap tuh memang saja nk bg orang lain dengar ke or volume suara kau memang macam tu.bising tau tak ,,BISINGGGG.
itu memang korang expert la.what about some learning,tak pernah terfikir ke nk jadi a better person.

*so next time please la jangan cakap shit dengan aku.sebab benda tu semua tak important PONNN.PONN.*

YANG KE EMPAT-ANAK TUNGGAL
untung la dia anak tunggal.semua dapat.nak ini dapat,nak itu dapat.WHAT ingat dapat jatuh dari langit ke.you have to earn it la.igt senang-senang je.ini la pandangan sinonim yang selalu anak tunggal dapat.jadi anak tunggal bagi aku tak best langsung.anak tunggal kena jadi kebanggaan keluarga,pernah tak terfikir.yela kalau dah anak tunggal tak banggakan keluarga sapa lagi yang nk kan.kalau anak tunggal jadi loser,kau jadi loser seorang jela.tak ada abang or kakak or adik yang aku jadi lagi loser dari kau.pernah tak terfikir??
kalau buat silap,kalau ada abang or kakak or adik dapat la korang salahkan adik korang yang innocent tuh.haha.tapi anak tunggal,it you own damn fault la.HAHA

*so.sekarang korang nk jadi anak tunggal tak??*jadi renung-renungkan.hehe.

IT THE END of our story,akhir kata i'm sorry if terasa hati.
BYE.

Tuesday, 13 September 2011

TERLEBIH LAMBAT.

*uitttuitt gambar di atas tu aku tuh and of course my lovely mom*

TERLEBIH LAMBAT.adoyai lambat betul entry ni keluar kan.haha.ini actually my posting is for aidilfitri but i guest it too late isn't it.haha.so aku post this picture jela.so have fun.HAHA